A Dunaharaszti Kék - tó Családi Horgász és Szabadidőpart története

A tó bemutatása, házirend, szolgáltatásai stb.

A tó és létrejöttének története már több mint két évtizedre nyúlik vissza. A 90-es évek végén az akkor még termőföldként működő közel 10 hektáros területre a helyi lakosú Badacsonyi család más hasznosítást gondolt ki. A térségben, (Dunavarsány, Bugyi, Délegyháza, stb.) mint az jól ismert, a sóderbányászat során sorra jöttek létre a kisebb nagyobb vízterületek, melyeket a bányászat befejezését követően magánszemélyek, vállalkozások, horgászegyesületek kezdtek el különböző módon hasznosítani. A legtöbb tavon a horgászat lett az új hasznosítási forma, de egyes tavak a vízi sportok (jet-ski, vízisí), mások a strandolás kedvelőinek nyújtottak lehetőséget. Olyan vízterület talán nem is volt (és van) a térségben, amely kimondottan ezeknek a céloknak a megvalósítása érdekében lett volna megépítve. A Kék-tónak ez az egyik jellegzetessége és egyedisége.

A család 1997-től kezdte meg a tó és infrastruktúrájának a tervezési folyamatait. A műszaki tervek hatósági elfogadását követően elindultak a munkálatok. 2001-re elkészült a 4,7 hektár nagyságú, lankásan mélyülő, átlag 3,8-4 méter mély tó. A tó déli részén lévő partszakasz a strandolás, még a másik három oldali partszakasz a horgászat részére került kijelölésre. A horgászparton 12 db esőbeálló, árnyékoló teszi kényelmesebbé a horgászatot.

A család a tavat és a strandot vállalkozók révén üzemeltette 2016-ig. 2016-2019. között visszavették a gazdálkodást, és önerőből próbálták fenntartani és működtetni a vállalkozás, de már egyre nehezebben birkóztak meg a kihívásokkal. Szövetségünk 2019. év őszén vásárolta meg a tavat, és a hozzá kapcsolódó környező területeket. Felmértük a fejlesztési és felújítási szükségeket, és 2020. év februárjában elindultak a beruházások. Kiszélesítésre került a két parkoló. Megújításra került a strand területe, melynek homokos plázsa a nádfedeles árnyékolók révén szinte tengerparti hangulatot varázsol a partra. A homokos részt térkővel borított járda szegélyezi a gyepszőnyeggel borított napozó és pihenőtértől. A büfé épülete és berendezése is megújult, így hideg és melegkonyhai ételek közül is választhatnak majd a vendégek. Akik nem csak napozni és fürdeni szeretnének, azok a sportpályákon röpizhetnek, pin-pongozhatnak, homokfocizhatnak, vagy kipróbálhatják a teqball asztalt is. A kicsinyeknek külön gyermekpancsoló lett kialakítva, hogy ők is élvezhessék a tó kellemes vizét. A horgász partszakaszon 12 db árnyékoló-esőbeálló lett újra építve. Az árnyékolók elé stégek épülnek, mely még inkább segíti a kényelmes és biztonságos horgászat feltételeit. A tavon a mozgáskorlátozottak részére külön akadálymentes horgászstég került kialakításra. A tó környezetét tovább szépítjük, árnyékot adó fákat és tájba illő virágos növényeket telepítünk majd.

A tó halállománya

A Kék-horgásztó halállományának döntő részét a ponty alkotja. A pikkelyes és tükrös pontyok 70-30 %-os arányban oszlanak meg. Az egyedi méret elég tág határok között mozog. Horogra fog akadni 2-3 kg-közötti, 5-10 kg közötti és kisebb mennyiségben 10-15 kg közötti ponty. Az átlagtömeg 6 kg körüli jelenleg. Legnagyobb számban ez a méret kerül majd a szákba. A pontyok mellett erős a tó amurállománya, úgyhogy mindenképpen érdemes célzottan horgászni erre a halfajra. Az amurok mérete 3 – 12 kg közötti, átlag 7 kg. A két közkedvelt hal mellett az ezüstkárász 0,5-1 kg-os és a dévérek 0,5 kg-os példányaiból is kerül majd horogra hal. A halállomány mennyiségére az jellemző, hogy nincs túlterhelve a víz, megközelítőleg 5.000 kg (hektáronként mintegy 1.000 kg) hal úszkál a tóba.

A további években tovább erősítjük a ponty és amur 10 kg feletti állományát, és a nagyobb egyedsúlyú keszegek mennyiségét. A ragadozóhalak állománya jelenleg szerény, de amint lesz elegendő táplálékhal, úgy a következő évek telepítésével megerősítésre kerül az is.

Fontos tudni, hogy a tóban lévő halak nagy része nem ismeri a horgot, azzal még nem találkozott, mivel a nagytestű egyedek tógazdasági anyaállományból kerültek a vízbe. A négy éve szünetelő horgászat miatt a törzsállomány is felejtett a horogakadással kapcsolatos élményeiből. A halak egyértelműen vadabban viselkednek, jól küzdenek a horgon, és nem adják magukat könnyen a fárasztás során.

Kérjük a horgászokat, hogy kíméletesen bánjanak a fárasztás, szákolás, és a visszaengedés során a halakkal, hogy azok sokáig szolgálni tudják a mindenki által várt horgászfogás élményét.

Jelölt halak

A tóban közel 65 db egyedi sorszámmal ellátott 10-17 kg közötti jelölt ponty van. A jelölt halak adnak információt a fejlődésről, növekedésről, ezért fontos az ilyen halak adatainak rögzítése. Ilyen hal megfogásakor ügyelni kell arra, hogy a jel ki ne szakadjon az izomzatból. A jelölt hal hosszát (orrcsúcstól a farok úszó tövéig) és tömegét kérjük pontosan lemérni és a területi jegy erre kialakított rovatában a jel számával együtt lejegyezni. A horgászat befejezését követően amennyiben jelölt halról készült adatrögzítés, az ilyen területi jegyet a halőrházba le kell adni.

Kérjük, hogy az adatfelvétel segítségével támogassák a halgazdálkodási munkánkat.

A Dunaharaszti Kék-horgásztó Helyi Horgászrendje

Általános szabályozási előírások

A horgász a horgászat megkezdése előtt köteles megismerni és a horgászat során betartani a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII.29.) VM rendelet (Vhr.) rendelkezéseit, valamint a Helyi Horgászrend szabályait. Az engedélyben szereplő előírások be nem tartása, vagy megszegése esetén a halőrök az Állami horgászjegyet és a területi engedélyt a helyszínen bevonhatják.

A területi jegy vásárlásával a horgász polgárjogi szerződést is köt a jegy kiadójával, s ennek keretében hozzájárul adatai hatályos jogszabályoknak megfelelő, célhoz kötött kezeléséhez. A Kék-horgásztavon a hatósági személyeken túl kizárólagosan a hasznosító képviselői, az általa megbízott halőrök és a társadalmi halőrök jogosultak ellenőrizni a 2013. évi CII. Hhvtv., és a Helyi Horgászrend betartását.

A horgászok a halőrök intézkedésének kötelesek alávetni magukat. A horgász a területi jegy váltásával egy időben elfogadja, hogy a hasznosító által megbízott halőrök az intézkedés és ellenőrzés alkalmával, amennyiben azt szükségesnek ítélik jogosultak digitális hang, álló és mozgókép felvételeket készíteni. A Hhvtv. és a Helyi Horgászrend megsértése esetén a hatósági személyek figyelmeztethetik a horgászt, illetve szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek ellene. A szabálysértéshez, vagy bűncselekményhez használt eszközöket a halőr ideiglenesen elveheti, az igazolást megtagadó, vagy ellenállást tanúsító személy ellen kényszerítő eszközt alkalmazhat. A szabálysértésen ért horgásznak a későbbiekben nem áll módunkban területi jegyet adni.

A tavon kamerarendszer működik, melynek felvételei (az adatvédelmi előírások betartása mellett) az esetleges bizonyítási eljárás során a hatóságok részére átadásra kerülnek.

Horgászrendi szabályok

A Kék - horgásztó nyilvántartott halgazdálkodási vízterület (víztérkódja: 13-122-1-1), így a tavon kizárólag érvényes állami horgászjeggyel, valamint területi jeggyel a catch and release (C&R), azaz „fogd meg és engedd vissza” sporthorgászati módszer szellemében engedélyezett a horgászat. A horgász területi engedély a strand használatára nem jogosít.

Felnőtt horgász kettő, míg a gyermek és ifjúsági horgász egy horgászfelszereléssel, felszerelésenként egy szakáll nélküli horoggal horgászhat. A főzsinór maximum 0,30-as vastagságú monofil lehet. A fonott főzsinór és előtét zsinór használata TILOS! Fonott zsinór kizárólag horogelőkének használható, de csak maximum 0,18-as vastagságig.

Az önakasztós módszer használata TILOS. A pergetés és ragadozó halakra horgászni TILOS! A szerelék kizárólag bedobás útján juttatható be a vízbe. A tavon TILOS az etetőanyag, horog, szerelék behúzása, behordása és az etetőhajó használata. A nagymennyiségű szoktató és alapozó etetés, valamint romlott, penészes etetőanyag, áztatott, főzésmentes magvak, továbbá a kutyatáp használata TILOS! Egy horgászat alkalmával kizárólag jó minőségű, maximálisan 3 kg darált, vagy szemes takarmány, pellet, bojli használható fel csalogató etetésként, illetve az etető, vagy method kosárban. Az etetőanyagot kézzel, csúzlival, etető csővel, rakétával, vagy horgászbottal lehet bejuttatni a vízbe.

A kifogott halakat, a horogról történő levételt követően haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe. A nagytestű halakkal óvatosan és körültekintően kell bánni. Aki gondatlanságból, vagy szándékosan elpusztítja a kifogott halat, vagy úgy bánik vele, hogy az a pusztulásához vezet, az köteles az okozott kárt megtéríteni. A halakat szákolást követően kötelező az előnedvesített halbölcsőbe helyezni, és ott kell a horgot kíméletesen eltávolítani. A visszaengedés előtt a horog helyét fertőtleníteni kell. Fénykép, videó készítés során a halat (nem állva, magasra tartva) a bölcső felett tartva fényképezzük, kerülve a hal leejtését. A fertőtlenített, tiszta halbölcsőbe illő matracot, valamint a sűrűszövésű merítő szákot, és a fertőtlenítőszert a halőrháznál kapják meg a horgászok a területi jegy váltását követően. Saját halkíméleti eszköz, merítő szák használata TILOS!

A horgász a bevetett horgászkészséget nem hagyhatja el, azokat más felügyeletére (területi jeggyel rendelkezőre sem) nem bízhatja. Amennyiben elhagyja a horgászhelyet, a horgászkészségeket köteles kivenni a vízből. A mértéktelen alkoholfogyasztás az etikátlan viselkedés, ordibálás, tilos, a zenehallgatás nem zavarhatja a többi horgász szórakozását. A mellékhelyiség használata kötelező.

A tóban több jelölt hal van, ezért ezek megfogásakor ügyelni kell arra, hogy a jel ki ne szakadjon a hal izomzatából. A jelölt hal hosszát (orrcsúcstól a farok úszó tövéig) és tömegét kérjük pontosan lemérni és a területi jegy erre kialakított rovatában a jel számával együtt lejegyezni. A horgászat befejezését követően amennyiben jelölt halról készült adatrögzítés, az ilyen területi jegyet a halőrházba le kell adni.

Egyéb szabályok

A tavon szemetelés, a cigarettacsikk eldobása TILOS! Az esőbeállókban és a stégeken TILOS a dohányzás! Dohányozni az arra kijelölt helyen szabad. A csikkeket TILOS eldobálni, azokat az erre a célra kirakott tartókba kell elnyomni és elhelyezni. A szemetelőt, a csikket eldobót, vagy szemetes helyen horgászót a halőr felszólítja a szemét összeszedésére. Amennyiben a horgász a szemetet nem hajlandó összeszedni, a területi engedélye bevonásra kerül, a horgászatot be kell fejeznie, valamint a tavat el kell hagynia.

A horgászhelyen, illetve a horgászat során vagy azon túl a természet, és a vízpart védelmének érdekében a helyi élővilág állapotának, minőségének bármilyen megváltoztatása, zavarása, a víz szennyezése, abba bármilyen vegyi anyag bejuttatása TILOS! A természeti és az épített környezet megóvása, a tisztaság fenntartása kártérítési felelősség vállalása mellett a használók kötelessége. Az esőbeállókat tisztán, kitakarítva, a padozatot lesöpörve kell elhagyni. A keletkezett szemetet a horgász köteles az arra kijelölt zsákba gyűjteni, majd távozásakor a horgászhelyről azt a gyűjtő konténerbe elhelyezni. A horgászat befejezését követően a horgászhelyen lévő pontymatracot és merítő szákot, és fertőtlenítőszert a halőrháznál a halőr részére le kell adni.

A strand területén TILOS a horgászat. Horgászni csak a kijelölt számokkal jelzett helyeken lehet. Az esőbeállók előtti stégek kétszemélyesek, így amennyiben azt egy egyedül érkező horgász foglalja el, köteles tűrni, hogy mellé egy másik horgász is helyet foglalhat. A 8-9-es, valamint a 15-16-os horgászhelyek kizárólag az úszós horgászok részére fenntartott helyek. A mozgáskorlátozottak részére fenntartott horgászhelyen csak az oda jogosult személyek horgászhatnak. A tavon a belső szerviz úton gépjárművel kizárólag a hasznosító munkatársai, dolgozói, és a mozgássérültek, fogyatékkal élők közlekedhetnek.

A gépjármű parkolóban, a horgásztavon és annak területén bekövetkezett balesetek, anyagi károk tekintetében a halgazdálkodási hasznosítót felelősség nem terheli.

Szervezett horgászversenyek esetén a hasznosító a tavon a horgászatot korlátozhatja. A versenyről és a területlezárásról szóló információkban feltüntetett időintervallumon belül a tavon kizárólag a versenyzők horgászhatnak.

Információs számunk: 06 30/240-7356

Horgász területi jegy árak

Horgász területi jegyek

Felnőtt napijegy 3.000 Ft.

Ifjúsági napijegy 2.000 Ft.

( a 15. életévét már betöltött és a 19. életévét még be nem töltött horgászok részére)

Gyermek horgász napijegy 1.000 Ft.

( a 6. életévét betöltött, de a 15. életévét még be nem töltött horgászok részére)

Fogyatékkal élők napijegye 1.500 Ft.

( hallás, látás, szellemi fogyatékos és mozgássérült horgászok részére)

Strandbelépő jegyet tartalmazó kombinált jegyek

Kombinált Felnőtt napijegy 4.500 Ft.

Kombinált Ifjúsági napijegy 2.600 Ft.

Kombinált Gyermeknapijegy 1.200 Ft.

Kísérő napi jegy 1.000 Ft.

Nyitvatartási idő

május 01-szeptember 30 között péntek-szombat-vasárnap

6:00 – 19:00 óra

október 01- október 31 között péntek-szombat-vasárnap

7:00 – 17:00 óra

16:00 óra után új horgász vendéget nem fogadunk!

Fizetés csak készpénzben, Szép kártyát nem tudunk elfogadni!

Videó Blog

Pikkelyes pontyok telepítése

2023.04.21.

2023.04.21-én 41 db 8-12 kg tömegű pikkelyes pontyok kerültek a Kék-horgásztóba. Ezzel a pontytelepítéssel a tó eddigi tükörponty dominanciáját kívántuk mérsékelni.

+15 ponty telepítés

2023.04.18.

A Kék-horgásztó ponty állományának idei növelése érdekében 2023.04.18-án 36 db átlag 15 kg/db egyedsúlyú tükörponty került kihelyezésre.A pontyokból 15 db egyedi haljellel lett megjelölve.

Dévérkeszeg telepítés

2023.03.24.

A Kék-horgásztó halfajainak bővítése érdekében 2023.03.22-én 400 kg 0,8-1,5 kg közötti dévérkeszegeket telepítettünk. Ezek a nagytestű keszegek kiváló sport halak lesznek a finomszerelékkel (match, rakós botos, vagy picker botos felszereléssel) horgászok számára.

Haltelepítés

2022.04.10.

A Kék-horgásztó halállományának fejlesztése és növelése érdekében 2022.04.08-án 50 db 10-18 kg közötti (átlag 12,5 kg) tükörpontyot helyeztünk a vízbe. Az ötven db pontyból 25 db egyedi jellel került megjelölésre.

FEEDERMANIA - Horgászat a kék tavon

2020.08.31.

Jankovich Krisztián a Dunaharaszti mellett található Kék tóra látogatott el. A barátságos bányatavon a part közelében cirkáló pontyokat vette üldözőbe, amik előszeretettel táplálkoznak a törések mentén.

Fókuszban a horgászat – A rejtélyes kék tó

2020.06.03.

A Dunaharaszti mellett található Kék horgásztóra terveztem a következő túrámat. Józsi most nem tudott velem tartani, úgyhogy egyedül vettem üldözőbe a célhalaimat: a pontyokat és az amurokat.

FŐHESZ - Kék tó megnyitó 2021

2021.06.16.

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége a tavalyi évben megvásárolta a Dunaharasztiban található Kék tavat, amely nem csak a horgászoknak nyújtott kellemes kikapcsolódást, hanem a tiszta vízű tavakat kedvelőknek is. A strandként is működő tó, július 25-én újra megnyitja kapuit, immáron Kék Tó, Családi, Horgász és Szabadidő Part néven

Képek

Megközelíthetőség

A Dunaharaszti Kék-tó Horgász és Szabadidő part Dunaharaszti és Alsónémedi között található. tömegközlekedéssel nehéz megközelíteni, így ajánlott jármű a gépkocsi, motorkerékpár, kerékpár.

Budapest irányából Dunaharasztiba érve a Coca-cola gyár után lévő jelzőlámpánál kell balra fordulni, és 2,2 km-et jönni Alsónémedi irányába. A tó ebben az esetben a baloldalon lesz látható.

Alsónémediből Dunaharaszti irányába a települést elhagyva szinte már látszik a tó az mintegy 800 métert követően jobbra található.

A parkolóban halszálkás parkolási rendszer van kialakítva annak érdekében, hogy a lehető legtöbb autó elférjen. A parkolás ingyenes, a parkoló nem őrzött. A parkoló autókban hagyott értékekért, keletkezett károkért a hasznosító felelősséget nem vállal.

Kapcsolat

Megközelités